Eiland Typologie #1 De Wildplukker

Om half tien, op een regenachtige ochtend begin september verzamelen de deelnemers van de wildplukwandeling zich op het eiland bij het bruggetje. Gids Jaqueline heeft een groene legerjas aan waarmee ze in het landschap verdwijnt. Een groot contrast met de deelnemers die

zich voortbewegen in opvallende felgekleurde poncho’s en regenjassen. Sommigen deelnemers hebben zich voorbereid met boodschappentassen en plastic bakjes. De onvoorbereiden krijgen grote rieten manden van Jaque- line uitgereikt. Vanaf de start bij het ophaalbruggetje is er van alles te vinden. Na een paar meter stopt Jaqueline om ons te wijzen op eetbare planten:

De bladeren van de Bramenstruik naast de ophaalbrug kan je gebruiken in een kop kruidenthee.
De wortels van Nagelkruid hebben een geurig aroma en kan je verwerken in een roerbakschotel.
Zelfs de allergrootste plantaardige vijand van het eiland, de Japanse Knoop, kan worden verwerkt in sushi of springrolls.


De wildplukker scant zijn omgeving op voedzame en geneeskundige kruiden, planten en bomen. Hij beschouwt de natuur waar de normale mens doorheen stapt als een supermarkt met superkrachten:

000002.jpg

De bladeren van de bijvoet doe je in schoenen tegen vermoeidheid tijdens lange wandelingen.
De bittere bloemetjes van het klein hoefblad langs het voetpad zijn goed tegen slijmvorming en hoesten.
Het Sint Janskruid op het grasveld is te gebruiken als natuurlijke after sun.

In het meegenomen naslagwerk van Jaqueline is een gedeelte vuurrood gedrukt om te waarschuwen voor dodelijke en beschermde plantensoorten. Niet alles is eet of bruikbaar.

De Wildplukkers bewegen zich plukkend voort over het eiland, een slinger van felgekleurde regenjassen en rieten manden. Om de paar meter komt de groep tot een halt: zelfs tijdens de net begonnen herfst is het eiland overvol met eetbare en geneeskrachtige planten.

000005-bewerkt.jpg